Bikefitting – Algemeen

Wanneer fietsen je hobby is, is de kans groot dat je veel uren op de fiets zit. Genieten van de natuur, door het mooie landschap en een liedje neuriënd. Je wil deze momenten natuurlijk niet laten verstoren door fysiek ongemak en door pijntjes. Mede om dit te voorkomen zijn er de laatste jaren gespecialiseerde bedrijven gekomen die zich richten op ‘bikefitting‘. Met bikefitting wordt bedoeld dat samen met de fietser een zo goed mogelijke houding op de fiets wordt verkregen. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat er een natuurlijke fietshouding wordt verkregen maar, vooral voor de snelheidsduivels belangrijk, er een betere aerodynamische houding ontstaat.

Alhoewel bikefitting vooral in het (semi-)professionele circuit erg bekend is, zijn er ook bikefitters die de meer recreatievere fietser kunnen helpen. Indien je besluit om een afspraak te maken met een bikefitter is het goed om te weten dat een ideale houding op de fiets niet altijd de lekkerst zittende houding is. Het blijft een persoonlijke kwestie waarbij je goed naar je eigen lichaam moet blijven luisteren.

Hoe gaat het in zijn werk?

De meeste bikefitters beginnen met luisteren. Luisteren naar de wensen van de klant, wat de problemen zijn of wat de doelen zijn. Vervolgens wordt plaats genomen op een zogenaamde ‘pasfiets’. Dit is een soort fiets die in veel standen aangepast kan worden. Door plaats te nemen op deze fiets kan een bikefitter zijn metingen uitvoeren. De metingen zijn te onderscheiden in statische en dynamische metingen. Zoals de woorden al zeggen wordt bij een statische meting vooral gekeken naar de houding (binnenbeen lengte, lichaamsverhoudingen) en wordt bij een dynamische meting ook gekeken naar hoe je beweegt (haal je het optimale uit je lichaam bij het voortbewegen).

Vaak worden bij het uitvoeren van een test video beelden gemaakt en geanalyseerd. Daarnaast is er tegenwoordig ook apparatuur die de drukpunten meet (van zadel, voeten, handen) op basis waarvan je je conclusies kan trekken.

Wil je meer informatie over bikefitting, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Futurumshop. De online webshop beschikt ook over een winkel waar bikefitting wordt toegepast.

En dan?

Wanneer je uiteindelijk advies hebt gekregen over de beste pasvorm en houding dan dien je je eigen fiets aan te passen. De meningen lopen uiteen hoe je dit moet doen: ofwel direct ofwel in stapjes. Ons advies is om hier ook weer goed naar je eigen lichaam te luisteren en hier een persoonlijke keuze in te maken. Veelal gaat een het advies gepaard met een ‘terugkom bezoek’ na een aantal maanden om te evalueren.