Fietsreizen

Algemeen

Wij weten het uit eigen ervaring: niets is leuker dan op vakantie gaan met je fiets en fietsreizen zijn ontzettend populair aan het worden. Wanneer je in een onbekend land bent, in een onbekende omgeving, is fietsen het ideale vervoermiddel om het gebied beter te leren kennen. Fietsen vergroot je spanwijdte en het biedt je de mogelijkheid de geuren te ruiken en op plekken te komen waar je met de auto niet kan komen of die te ver zijn om met de voet te bereiken. Je kan af en toe even stoppen om van de natuur te genieten of een praatje te maken met de ‘locals’. Met de fiets aan de hand heb je altijd een reden om een praatje te beginnen! En natuurlijk, het is goed voor je lichaam en goed voor het milieu!

Fietsreisspecialisten

Je kan er voor kiezen om zelf, met vrienden en familie, je reis uit te stippelen. Dit is heel goed mogelijk en ook goed aan te raden. Afhankelijk van het seizoen kan je op de bonnefooi vertrekken en zelf te stoppen bij een hotel of camping wanneer je moe bent of simpelweg geen zin meer hebt om te fietsen.

Maar je kan de hele voorbereiding natuurlijk ook volledig uitbesteden aan specialisten. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat het je de voorbereidingstijd bespaard en dat de specialist je de beste fietsroutes en overnachtingsplaatsen kan bieden. Daarnaast ontmoet je, als je kiest voor een groepsreis, gelijkgestemden, wat kan leiden tot goede en lange vriendschappen.

Wanneer je besluit een fietsreis te boeken bedenk dan vooraf goed wat je wilt. Er zijn namelijk ontzettend veel kleinere en grotere organisaties die gespecialiseerd zijn in een bepaald segment. Van trainingsstages voor semi-professionele wielrenners tot zeer comfortabele fietsroutes voor de wat minder getrainde fietsers onder ons.

Je kan veelal kiezen of je je eigen fiets mee neemt of dat je een fiets huurt van de reisorganisatie. Wanneer je je eigen fiets meeneemt kijk dan goed hoe je deze zo goed mogelijk kan vervoeren. Veelal zijn hier ook nog extra kosten aan verbonden.

Op deze pagina geven we een aantal tips van reisorganisaties die fietsreizen of fietsvakanties aanbieden. Let er op dat dit overzicht niet een volledig beeld geeft van alle organisaties en dat je je goed verdiept in een reisorganisatie voordat je definitief besluit te boeken. Een reisorganisatie die is aangesloten bij de SGR is altijd aan te bevelen.

Hierbij een kleine selectie van de belangrijkste reisorganisaties die fietsreizen of accommodaties verzorgen:

Voorbereiding

Wanneer je je reis goed wilt voorbereiden of je beter wil laten informeren is het goed om naar een van de fietsvakantiebeurzen te gaan die jaarlijks worden georganiseerd. Zo is er de bekende fiets- en wandelbeurs in Utrecht maar ook in Antwerpen. Na een bezoek aan zo’n beurs krijg je zoveel inspiratie en motivatie dat je de volgende dag al op vakantie wilt.

Check voor je vertrek of je fiets in orde is of laat dit doen door een goede fietsreparateur. Afhankelijk van het type reis die je verkiest zijn er op de markt vele handige onderdelen zoals reistassen, gps-devices, karretjes etcetera verkrijgbaar. Om een indruk hiervan te krijgen verwijzen we je naar de volgende websites: