Introductie – waarom tweedehands?

Prijs

Het meest voor de hand liggende antwoord en wellicht ook de grootste reden om een tweedehands ofwel gebruikte fiets te kopen is de aankoopprijs. Gebruikte fietsen zijn in vergelijking tot nieuwe fietsen zeer gunstig geprijst. Meestal is het kopen bij een particulier nog voordeliger dan bij een winkelier maar gaat dit gepaard met een groter risico dat er wellicht iets aan de fiets mankeert. Je zou dit kunnen ondervangen door de fiets voor aankoop te laten keuren bij een fietswinkel.

Wanneer je de fiets na een paar jaar weer doorverkoopt is de verkoopprijs nog steeds dermate gunstig dat je per saldo maar weinig hebt uitgegeven voor urenlang fietsplezier. Als je het een beetje goed uitkient kan je zelf voor niets een aantal jaren met veel plezier fietsen.

Uitproberen

Gerelateerd aan de factor prijs is het ‘proberen’ ook een reden om te starten met een tweedehands fiets. Het komt vaak voor dat mensen willen beginnen met fietsen als hobby maar nog geen idee hebben of deze nieuwe hobby voor hen wel geschikt is. Het zou dan zonde zijn om tot een hele dure aanschaf over te gaan die na een jaartje ergens achterin de schuur of de garage belandt. Vandaar de keuze om te beginnen met een goede gebruikte fiets en pas tot de aanschaf van een nieuwe over te gaan wanneer de hobby een succes blijkt te zijn.

Duurzaamheid

Daarnaast zijn er ook ideologische redenen te bedenken om tot aanschaf van een gebruikte fiets over te gaan in plaats van een nieuwe. Waarom zou je het milieu aantasten (productie- en energiekosten) terwijl er een heel goed alternatief voor handen zou zijn?

Nadelen?

Zijn er nadelen bij de aanschaf van een tweedehands fiets? Je weet niet precies wat je koopt is een veelgehoorde opmerkingen. Maar dit is niet helemaal waar, er zijn voldoende tips en trucs te bedenken, die ook op VeloFair te lezen zijn, waardoor je met redelijke zekerheid een goede fiets kan aanschaffen. Vergelijk het met de aanschaf van een tweedehands auto. Veel mensen verkiezen een tweedehands auto boven een nieuwe terwijl deze technisch veel gecompliceerder is dan een fiets en waarbij dus de potentiele risico’s dat er iets mis is veel groter zijn dan bij een fiets.

VeloFair stimuleert de aanschaf van tweedehands fietsen zo veel als mogelijk. Wij zijn er groot voorstander van om zoveel mogelijk mensen, wereldwijd, aan het fietsen te krijgen. Er zijn talloze voordelen te bedenken waarom fietsen een goede tijdsbesteding is. Met het opstarten van VeloFair als het grootste gespecialiseerde fietsplatform van Nederland proberen wij hieraan bij te dragen.

Waarom verkopen?

Waarom zou je als particulier je fiets verkopen in plaats van inruilen bij de fietswinkelier bij de aankoop van een nieuwe fiets? Omdat je waarschijnlijk er een betere prijs voor krijgt. Bij inruil van een fiets ontvang je doorgaans een lagere prijs. Een winkelier heeft weinig belang bij de inruil anders dan dat het je net het zetje geeft om de nieuwe fiets aan te schaffen. De winkelier moet de fiets stallen en wellicht nog onderhoud er aan verrichten. Als je de fiets als particulier verkoopt kan je zelf het verkooppraatje houden aan degene die geïnteresseerd is een haal je de winkelier er als ‘tussenpersoon’ uit. Zowel koper als verkoper kunnen hier baat bij hebben.